표제지
목차
Abstract 9
I. 서론 12
II. 재료 및 방법 15
1. 시료 선정 15
2. 표준 용액 제조 15
3. 시료 전처리 16
3.1. 검체 처리 16
3.2. 분쇄 16
3.3. 추출 16
3.4. 정제 17
4. 기기 분석 17
III. 결과 및 고찰 20
1. MRM 설정 20
2. 유효성 검증 20
2.1. 선택성 21
2.2. 직선성 24
2.3. 검출한계(LOD) 및 정량한계(LOQ) 27
2.4. 정확도 (Accuracy) 및 정밀성 (Precision) 28
3. 모니터링 결과(Monitoring) 29
4. 고찰 32
IV. 요약 36
V. 참고문헌 38
VI. 부록 41
Table 1. Analytical conditions of LC-MS/MS 18
Table 2. Analytical conditions of GC-MS/MS 19
Fig. 1. 463 compounds TIC (LC-MS/MS) 22
Fig. 2. 463 compounds TIC (GC-MS/MS) 23
Fig. 3. Calibration curves of dinotefuran 25
Fig. 4. Calibration curves of procymidone 26
Fig. 5. Dinotefuran peak analyzed by LC-MS/MS (sample, blank, standard) 30
Fig. 6. Procymidone peak analyzed by GC-MS/MS (sample, blank, standard) 31
Fig. 7. Frequency of non-compliance by vegetable 34
Fig. 8. Detection frequency of each component 35