표제지
목차
국문초록 11
I. 서론 12
II. 이론적 배경 14
1. 비타민나무 14
1) 비타민나무의 성상 14
2) 비타민나무의 성분과 효능 15
3) 비타민나무의 기능성에 관한 선행 연구 17
2. 젤리 19
1) 젤리의 특성 19
2) 젤리의 선행연구 20
III. 실험재료 및 방법 22
1. 실험재료 22
2. 비타민나무 열매 분말 첨가 젤리 제조 22
3. 비타민나무 열매 분말 첨가 젤리의 품질특성 측정 24
1) 수분함량 24
2) pH와 당도 24
3) 색도 24
4) 기계적 조직감 25
5) 관능평가 25
4. 비타민나무 열매 분말 첨가 젤리의 항산화 활성 측정 26
1) 비타민나무 열매 분말 첨가 젤리 추출물 제조 26
2) 항산화 활성 측정 27
5. 통계분석 28
IV. 결과 및 고찰 30
1. 비타민나무 열매 분말 첨가 젤리의 품질특성 30
1) 수분함량, pH, 당도 30
2) 색도 34
3) 기계적 조직감 36
4) 관능평가 39
2. 비타민나무 열매 분말 첨가 젤리의 항산화 활성 49
1) 총 페놀 및 총 플라보노이드 함량 49
2) DPPH 라디칼 소거활성 및 환원력 51
V. 요약 및 결론 54
참고문헌 55
APPENDICES 10
Appendix 1. Photograghs of jelly supplement with sea buckthorn fruit powder. 63
Appendix 2. Score sheet for sensory evaluation. 64
ABSTRACT 70
Table 1. Formula for jelly supplement with sea buckthorn fruit powder 23
Table 2. Moisture content, pH and sweetness of jelly supplement with sea buckthorn fruit powder 33
Table 3. Chromaticity values of jelly supplement with sea buckthorn fruit powder 35
Table 4. Texture profile analysis of jelly supplement with sea buckthorn fruit powder 38
Table 5. Sensory acceptance evaluation of jelly supplement with sea buckthorn fruit powder 42
Table 6. Quantitative descriptive of jelly supplement with sea buckthorn fruit powder 45
Table 7. Total phenolic content and total flavonoid content of jelly... 50
Table 8. Antioxidative activities of jelly supplement with sea buckthorn... 53
Fig. 1. Principal component analysis loadings for sensory... 48