표제지
목차
논문개요 15
제1장 서론 16
제1절 문제 제기 및 연구 목적 16
제1항 문제 제기 16
제2항 연구 목적 19
제2절 연구 방법 및 범위 20
제1항 연구 방법 20
제2항 연구 범위 21
제2장 연구에 이론적 배경 23
제1절 얌빈(히카마)에 관한 이론적 배경 23
제1항 얌빈(히카마)에 일반적인 특성 23
제2항 얌빈(히카마)에 관한 선행연구 24
제2절 크로켓에 관한 이론적 배경 27
제1항 크로켓에 일반적 특성 27
제2항 크로켓에 대한 선행연구 28
제3절 실험 계획법에 대한 이론적 고찰 30
제1항 실험 계획법 30
제2항 반응표면 분석법 31
제3장 얌빈(히카마) 크로켓의 실험 최적화 설계 32
제1절 실험재료 및 실험 디자인 32
제1항 실험재료 32
제2항 시료제조 32
제3항 변수의 설정 34
제4항 실험 디자인 35
제2절 얌빈(히카마)크로켓의 관능적 특성 38
제1항 실험 대상자 선별방법 및 훈련 38
제2항 시료 준비 및 제시 38
제3항 평가 내용 및 방법 38
제3절 얌빈(히카마) 크로켓의 이화학적 특성 39
제1항 이화학적 특성 39
제4절 얌빈(히카마) 크로켓의 최적화 분석 39
제5절 일반성분 분석 40
제1항 조수분 분석 40
제2항 조회분 분석 41
제3항 지방 분석 42
제4항 단백질 분석 42
제5항 탄수화물 분석 43
제6항 열량 분석 43
제6절 항산화 활성 측정 43
제1항 DPPH radical 소거능 44
제2항 Total polyphenol 44
제7절 통계처리 방법 45
제4장 결과 분석 46
제1절 얌빈(히카마) 크로켓의 관능적 품질 특성 46
제1항 Sweetness (당도) 48
제2항 Flavor (풍미) 53
제3항 Texture (질감) 57
제4항 Color (색) 61
제5항 Greasy (기름진맛) 65
제6항 Bitterness (쓴맛) 69
제7항 Overall preference (전체적인 선호도) 73
제2절 얌빈(히카마) 크로켓의 이화학적 품질 결과 77
제1항 pH 78
제2항 Brix (당도) 83
제3항 Color(색도) 88
제3절 얌빈(히카마) 크로켓의 품질 최적화 분석 101
제4절 얌빈(히카마) 크로켓의 항산화 활성 분석 107
제1항 시료의 전처리 및 추출조건 107
제5절 최적화된 얌빈(히카마) 크로켓의 일반성분 분석 111
제5장 결론 및 제언 112
제1절 연구결과 요약 112
제2절 연구를 통한 시사점 및 한계점 114
참고문헌 115
부록 118
Abstract 122
〈표1-1〉 연구의 흐름도 22
〈표2-1〉 YamBin(Hikama) leading research 26
〈표2-2〉 Croquette leading research 29
〈표3-1〉 Manufacturing process of Yam Bin(Hikama) Croquette 33
〈표3-2〉 Cause & Effect Diagram of YamBin(Hikama) Croquette 35
〈표3-3〉 Designed ten kinds of YamBin(Hikama) Croquette 36
〈표3-4〉 Yam Bin (Hikama) Croquette Sample 37
〈표4-1〉 Analysis of predicted model equation for sendory quality... 46
〈표4-2〉 Sensory propertyies of YamBin(Hikama) Croquette at various... 47
〈표4-3〉 Analysis of predicted model equation for sensory quality... 77
〈표4-4〉 Physical properties on pH content of the YamBin(Hikama) Croquette 78
〈표4-5〉 Physical properties on Brix content of the YamBin(Hikama) Croquette 83
〈표4-6〉 chromaticity of the YamBin(Hikama) Croquett 88
〈표4-7〉 Optimum constraint values using numerical optimization method 101
〈표4-8〉 DPPH radical scavenging activity of YamBin(Hikama) Croquette... 108
〈표4-9〉 Total polyphenol contents of YamBin(Hikama) Croquette and... 110
〈표4-10〉 Optimized of YamBin(Hikama) Croquette 111
〈표4-11〉 General composition of optimized sample of functional... 111
〈그림3-1〉 Cause & Effect Diagram 34
〈그림4-1〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for the... 50
〈그림4-2〉 perturbation plot and contour model graph for effect of the... 51
〈그림4-3〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 52
〈그림4-4〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for the... 54
〈그림4-5〉 perturbation plot and contour model graph for effect of the... 55
〈그림4-6〉 3D response surface model graphs for the effect of the Yam... 56
〈그림4-7〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 58
〈그림4-8〉 Perturbation plot and contour model graph for effect of the... 59
〈그림4-9〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 60
〈그림4-10〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 62
〈그림4-11〉 perturbation plot and contour model graph for effect of the... 63
〈그림4-12〉 3D response surface model graphs for the effect of theYam... 64
〈그림4-13〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 66
〈그림4-14〉 Perturbation plot and contour model graph for effect of the... 67
〈그림4-15〉 3D response surface model graphs for the effect of the Yam... 68
〈그림4-16〉 3D response surface model graphs for the effect of the Yam... 70
〈그림4-17〉 Perturbation plot and contour model graph for effect of the... 71
〈그림4-18〉 3D response surface model graphs for the effect of the Yam... 72
〈그림4-19〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 74
〈그림4-20〉 Perturbation plot and contour model graph for effect of the... 75
〈그림4-21〉 3D response surface model graphs for the effect of the Yam... 76
〈그림4-22〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 80
〈그림4-23〉 Perturbation plot and contour model graph for effect of... 81
〈그림4-24〉 3D response surface model graphs for the effect of the Yam... 82
〈그림4-25〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 85
〈그림4-26〉 Perturbation plot and contour model graph for effect of the... 86
〈그림4-27〉 3D response surface model graphs for the effect of the... 87
〈그림4-28〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 90
〈그림4-29〉 Perturbation plot and contour model graph for effect of the... 91
〈그림4-30〉 3D response surface model graphs for the effect of the Yam... 92
〈그림4-31〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 94
〈그림4-32〉 Perturbation plot and contour model graph for effect of the... 95
〈그림4-33〉 3D response surface model graphs for the effect of the Yam... 96
〈그림4-34〉 Normal plot of residuals and residuals vs. predicted plot for... 98
〈그림4-35〉 Perturbation plot and contour model graph for effect of... 99
〈그림4-36〉 3D response surface model graphs for the effect of the Yam... 100
〈그림4-37〉 Numerical optimization of dependent variable 104
〈그림4-38〉 Desirability of dependent variable 105
〈그림4-39〉 Overlay plot the optimal mixture by desirability 106