표제지
목차
Abstract 10
I. 서론 12
II. 재료 및 방법 15
1. 실험재료 15
2. 실험방법 16
2.1. 시약 및 기구 16
2.2. 시료의 전처리 및 사용기기 17
2.3. 마이크로웨이브법에 의한 납, 카드뮴 분석 17
2.4. ICP-MS에 의한 납, 카드뮴의 측정 18
2.5. 금 아말감법에 의한 수은분석 21
III. 결과 및 고찰 23
1. 분석법 검증 23
2. 어류의 중금속함량 25
3. 패류의 중금속함량 26
4. 두족류의 중금속 함량 31
5. 갑각류의 중금속 함량 34
6. 수산물을 통한 중금속 섭취량 및 위해성 평가 36
IV. 요약 48
V. 참고문헌 50
Table 1. The conditions of microwave digestion 19
Table 2. The operating conditions of ICP-MS 20
Table 3. The operating conditions of mercury analyzer 22
Table 4. Heavy metal contents of fishes distributed in Busan 27
Table 5. Heavy metal contents of shellfishes distributed in Busan 32
Table 6. Heavy metal contents of cephalopoda distributed in Busan 35
Table 7. Heavy metal contents of crustacean distributed in Busan 37
Table 8. Comparison of average weekly intakes of heavy metals from fishes... 41
Table 9. Comparison of average monthly intakes of heavy metals from fishes... 42
Table 10. Comparison of average weekly intakes of heavy metals from... 43
Table 11. Comparison of average monthly intakes of heavy metals from... 44
Table 12. Comparison of average weekly intakes of heavy metals from... 45
Table 13. Comparison of average monthly intakes of heavy metals from... 46
Table 14. Comparison of average weekly/monthly intakes of heavy metals from... 47
Fig. 1. Classification of samples 15