표제지
목차
국문요약 13
I. 서론 16
II. 이론적 배경 20
1. 용안육의 특징 및 영양성분 20
2. 용안육의 기능성 21
3. 용안핵의 특징 22
4. 용안핵의 기능성 23
5. 다식 24
1) 다식의 정의 24
2) 다식의 개념 24
3) 다식의 기원 및 분류 25
4) 다식의 기능성 26
III. 실험재료 및 방법 29
1. 실험재료 29
2. 용안육과 용안핵 추출물의 제조 29
3. 용안육과 용안핵의 영양성분 분석 31
1) 일반성분 분석 31
2) 무기질 분석 31
3) 유리당 분석 33
4) 유기산 분석 33
4. 용안육과 용안핵의 기능성 성분 분석 36
1) LC-MS/MS를 통한 정량 분석 36
5. 용안육과 용안핵의 항산화 활성 측정 40
1) 총 폴리페놀 함량 측정 40
2) 총 플라보노이드 함량 40
3) DPPH 라디칼 소거능 측정 40
4) SOD 유사활성 측정 41
5) Reducing power 41
6. 용안육 첨가 다식의 품질특성 측정 42
1) 실험재료 42
2) 용안육 첨가 다식 제조 42
3) 용안육 첨가 다식의 품질특성 측정 42
7. 용안육 첨가 다식의 항산화 활성 측정 48
1) 용안육 첨가 다식의 항산화 추출물 제조 48
2) 용안육 첨가 다식의 항산화 활성 측정 48
8. 통계분석 50
IV. 실험결과 및 고찰 51
1. 용안육과 용안핵의 추출 수율 51
2. 용안육과 용안핵의 영양성분 53
1) 일반성분 53
2) 무기질 55
3) 유리당 57
4) 유기산 59
3. 용안육과 용안핵의 기능성 성분 함량 61
1) LC-MS/MS 를 통한 gallic acid 정량 분석 61
2) LC-MS/MS 를 통한 ellagic acid 정량 분석 63
4. 용안육과 용안핵의 항산화 활성 71
1) 총 폴리페놀과 플라보노이드 함량 71
2) DPPH 라디칼 소거능 74
3) SOD 유사활성 76
4) Reducing power 77
5. 용안육 첨가 다식의 품질특성 79
1) 용안육 다식의 수분 79
2) 용안육 다식의 당도와 pH 81
3) 용안육 다식의 색도 83
4) 용안육 다식의 기계적 조직감 85
5) 용안육 다식의 관능평가 87
6. 용안육 첨가 다식의 항산화 활성 89
1) 총 폴리페놀 함량과 플라보노이드 89
2) DPPH 라디칼 소거능 91
3) Reducing power 92
4) Superoxide anion 라디칼 소거능 93
V. 요약 및 결론 95
VI. 참고문헌 99
APPENDICES 12
Appendix 1. Standard curve of gallic acid in longan fruit andseed 111
Appendix 2. Standard curve of catechin in longan fruit and seed 112
Appendix 3. Calibration curve of gallic acid & ellagic acid. 113
Appendix 4. Picture of Dasik added Longanae Arillus. 114
Appendix 5. Chromatogram of organic acid in longan fruit. 115
Appendix 6. Chromatogram of organic acid in longan seed. 116
Appendix 7. Score sheet for sensory evaluation 117
ABSTRACT 119
Table 1. Operating conditions of ICS-OES 32
Table 2. HPLC operating conditions to analysis for free sugar 34
Table 3. HPLC operating conditions to analysis for organic acids 35
Table 4. Condition for LC-MS/MS analysis of extracts from longan... 38
Table 5. Gradient for LC-MS/MS analysis of extracts from longan... 39
Table 6. Fomula for the preparation of Dasik added with Longanae... 45
Table 7. Measurement condition for the texture analyser 47
Table 8. Yields of ethanol extracts from longan fruit and seed 52
Table 9. Proximate compositions of longan fruit and seed 54
Table 10. Mineral contents of extracts from longan fruit and seed 56
Table 11. Free sugar contents of longan fruit and seed 58
Table 12. Organic acid contents of longan fruit and seed 60
Table 13. SRM mass detection conditions of LC-MS/MS for anlysis of... 65
Table 14. Content of gallic acid and ellagic acid from longan... 66
Table 15. The total polyphenol and flavonoid contents of extracts... 73
Table 16. IC50 Values for antioxidant activities of extracts from...(이미지참조) 75
Table 17. Reducing power of extracts from longan fruit and seed 78
Table 18. Moisture contents of Dasik added with Longanae Arillus 80
Table 19. Sugar Contents and pH of Dasik added with Longanae... 82
Table 20. Color values of Dasik added with Longanae Arillus 84
Table 21. Textural characteristics of Dasik added with Longanae Arillus 86
Table 22. Preference test scores of Dasik added with Longanae Arillus 88
Table 23. Total polyphenol and flavonoid contents of extracts in... 90
Table 24. Antioxidative activities of Dasik added with Longanae... 94
Fig. 1. Preparation of longan fruit and seed extracts. 30
Fig. 2. The process of Dasik added with Longanae Arillus. 46
Fig. 3. Chemical structure of (a)gallic acid (MW : 170.12) &... 64
Fig. 4. LC-MS/MS chromatograms of gallic acid in longan fruit and... 67
Fig. 5. LC-MS/MS chromatograms of ellagic acid in longan fruit and... 68
Fig. 6. Electrospray product ion mass spectra of gallic acid in... 69
Fig. 7. Electrospray product ion mass spectra of ellagic acid in... 70