표제지
목차
ABSTRACT 12
I. 서론 14
1. 연구의 배경 14
2. 연구의 목적 및 범위 20
II. 이론적 배경 21
1. 피부의 구조와 기능 21
1.1. 표피 23
1.2. 진피 24
1.3. 피하조직 26
2. 노화 27
2.1. 피부 노화의 개념 27
2.2. 피부 노화 원인의 분류 27
3. 주름 31
3.1. 주름의 생성 31
3.2. 주름의 원인 31
3.3. 주름 대처 방안 32
3.4. 주름개선 제품 현황 32
4. 피부 노화에 따른 기능적 변화 35
4.1. 면역 감소 및 종양 증가 35
4.2. 비타민 D 합성의 감소 35
5. 피부 노화의 예방 개선 및 개선 35
6. 팩(Pack) 36
III. 연구재료 및 실험방법 38
1. 실험재료 및 장비 38
2. 양파 껍질 추출물의 제조 38
2.1. 용매추출 38
2.2. 초음파 추출 39
3. Quercetin 함량 분석 39
4. 양파껍질 추출물의 항산화 활성 41
4.1. DPPH radical 소거능 측정 41
4.2. ABTS radical 소거능 측정 41
5. Elastase 저해활성측정 43
5.1. 양파껍질 추출물의 제조 43
5.2. Elastase 저해활성 측정방법 43
6. 화장품 제형의 제조 44
7. 연구대상 45
7.1. 임상대상자 선정 45
7.2. 임상대상자 제외기준 45
7.3. 측정장소 46
8. 연구방법 47
8.1. 육안 평가 47
8.2. 주름 평가 47
8.3. 피험자에 의한 설문 평가 50
IV. 결과 및 고찰 51
1. 추출 조건에 따른 quercetin 함량 분석 51
2. 양파 추출물의 항산화 활성 평가 54
2.1. DPPH radical 소거능 측정 결과 54
2.2. ABTS radical 소거능 측정 결과 58
3. Elastase 저해활성 평가 61
4. 피부 주름 개선 임상 효과 64
4.1. 피부상태의 변화 64
5. 주름평가결과 78
5.1. 왼쪽눈가 피부의 거칠기(Roughness) 변화량 비교 78
5.2. 오른쪽눈가 피부의 거칠기(Roughness) 변화량 비교 80
6. 설문 평가 82
6.1. 일반사항 (여성 10명) 82
6.2. 피부 관련 사항 85
6.3. 실험 후 만족도 조사 87
V. 결론 89
참고문헌 91
부록 95
Table 1. Anti-wrinkle and anti-aging products in the market 33
Table 2. Classification and characteristic of cosmetic packs 37
Table 3. HPLC conditions for quercetin analysis 40
Table 4. Compositions of mask pack material 44
Table 5. Characteristics of 10 female volunteers involved in this study 46
Table 6. Results of wrinkle index (△R1 - △R5) for left eye rims with silicon... 79
Table 7. Results of wrinkle index (△R1 - △R5) for right eye rims with silicon... 81
Table 8. Questionary iterms of dinical persons 82
Table 9. Skin information for clinics 85
Table 10. Answer sheet for volunteers after treatment 87
Fig. 1. Beneficial health compounds in onions. 19
Fig. 2. Structure of skin. 22
Fig. 3. Allium cepa (left) and it's skin (right) used in this study. 38
Fig. 4. Calibration curve of quercetin. 40
Fig. 5. Skin-visiometer SV 600. 48
Fig. 6. Absolute measurement of wrinkle depth by light transmission of a... 48
Fig. 7. Temperature effect on quercetin content of extract... 52
Fig. 8. Temperature effect on quercetin content of extract... 53
Fig. 9. Schematic presentation of colorimetric assay of 1,1-diphenyl-2-... 55
Fig. 10. DPPH radical scavenging activity of Vitamin C. 56
Fig. 11. DPPH radical scavenging activity of galic acid, onion skin (sonication)... 57
Fig. 12. ABTS radical scavenging activity of vitamin C and onion skin with... 59
Fig. 13. ABTS radical scavenging activity of galic acid, onion skin, and onion... 60
Fig. 14. The inhibitory effect of extract/fractions from Allium cepa peel on the elastase. 62
Fig. 15. The inhibitory effect of extract/fractions from olenolic acid on the elastase. 63
Fig. 16. Observation of wrinkle on skin after clinical treatment with onion-skin... 66
Fig. 17. Observation of wrinkle on skin after clinical treatment with onion-skin... 67
Fig. 18. Observation of wrinkle on skin after clinical treatment with onion-skin... 68
Fig. 19. Observation of wrinkle on skin after clinical treatment with onion-skin... 69
Fig. 20. Observation of wrinkle on skin after clinical treatment with onion-skin... 70
Fig. 21. Observation of wrinkle on skin without clinical treatment with onion-... 71
Fig. 22. Observation of wrinkle on skin without clinical treatment with onion-... 72
Fig. 23. Observation of wrinkle on skin without clinical treatment with onion-... 74
Fig. 24. Observation of wrinkle on skin without clinical treatment with onion-... 75
Fig. 25. Observation of wrinkle on skin without clinical treatment with onion-... 76
Fig. 26. Comparison of the volunteer's left eye area before and after the... 80
Fig. 27. Comparison of the volunteer's right eye area before and after the... 82