표제지
ABSTRACT
목차
I. 서론 10
II. 연구사 12
III. 재료 및 방법 15
1. 유용 미생물 선발 15
가. 미생물 수집 및 분리 15
나. 항균활성 검정 15
다. 실내 생물검정 16
2. 유용 미생물을 이용한 유기육묘 기술 개발 16
가. 유기상토에 유용미생물 첨가 및 셀 크기에 의한 배추 및 상추 묘의 생육촉진시험 16
나. 유기육묘를 위한 광조건 규명 17
다. 유기육묘를 위한 관수방법 및 관수량 구명 18
라. 유용미생물 Bacillus sp. JE21-1을 첨가한 유기상토의 육묘 실증시험 19
3. 통계처리 19
IV. 결과 및 고찰 20
1. 유용미생물 선발 20
가. 미생물 수집 및 분리 20
나. 항진균활성 검정 21
다. 생물성 검정 24
2. 유용미생물을 이용한 유기육묘기술 개발 25
가. 유기상토에 유용미생물 첨가 및 셀 크기에 의한 배추 및 상추 묘의 생육촉진시험 25
나. 광 처리에 따른 배추 및 고추의 묘소질 33
다. 관수방법 및 관수량에 따른 배추의 묘소질 36
라. 유용미생물을 첨가한 유기상토의 육묘 실증시험 38
V. 결론 42
VI. 참고문헌 44
Table 1. Isolation of Rhizobacteria isolates from the roots and soil. 20
Table 2. Antifungal activity against five plant pathogen fungi. 22
Table 3. Germination and total day to germination of Chinese cabbage and Lettuce by some effective Microorganism and Plug cell size. 26
Table 4. Organic seedling quality of Chinese cabbage by some effective microorganism and plug cell size 31
Table 5. Organic seedling quality of Lattuce by some effective microorganism and plug cell size 32
Table 6. Seedling quality of Chinese cabbage by lights condition. 34
Table 7. Seedling quality of Pepper by lights condition. 35
Table 8. Organic Seedling quality of Chinese cabbage by irrigation method and amount. 37
Table 9. Seedling quality of Chinese cabbage by organic medium. 40
Table 10. Sedling quality of Pepper by organic medium 41
Fig. 1. Inhibition of mycelia growth of plant pathogens by antifungal bacteria JE21-1 and JE21-2 on the PD-TSA medium. 23
Fig. 2. Indirect tobacco growth promoting of bacterial volatile on 2-part plate assay. 24